HTML

Egy szelet Somogy

Szép vagy, gyönyörű vagy Somogyország, gyönyörűbb, mint a nagyvilág.

Friss topikok

  • *Szamóca*: Nyomatékosan megkérem a blog tulajdonosát, hogy távolítsa el az oldalról a Kacsó Renáta nevével je... (2010.01.08. 10:29) Brossúra

Linkblog

Archívum

Brossúra

2009.04.17. 17:56 :: egyszeletsomogy

 

Egy szelet Somogy

 

Receptjeink

 
 
 
 
Desedai halászlé (Királyné Bellai Veronika módra)
Hozzávalók:3 nagy fej vöröshagyma, vegyes tavi hal (minél több, annál jobb), szeletnek: ponty (ki amennyit szeret), só (ahogy a kóstulás megkívánja), pirospaprika a pörköltalaphoz, Maggi halászlékocka (2-3 db)
Elkészítése: A hagymát apró kockára vágjuk, bőséges olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezután kerül bele a hal, vegyesen, amennyi csak van. Kevés vízzel felengedjük, teljesen szétfőzzük a kockával és a sóval. Mikor péppé főtt a massza, válogatjuk, majd paradicsompasszírozón áttörjük, megszabadítva így a pürét a nagyobb szálkáktól.
A sűrű lét felengedjük vízzel, újrasózzuk, majd felforraljuk. Ekkor kerülnek bele a halszeletek, nem kell sokáig főzni, csupán egyet "buggyantunk" rajta. Ízlés szerint csinálhatunk hozzá "erőslét": az alapléhez adunk Erős Pistát, illetve karikára vágott, macskapöcsű pirospaprikát. A kész halászlét kenyérrel vagy kifőtt metéltésztával tálaljuk.
 
 
 
Forgácsfánk (Kacsó Renáta módra)
Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojás sárgája, gyűszűnyi cukor, pici só, másfél dl tejföl, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. (Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és hozzágyúrjuk a tejfölt meg a sót.)Téglalapokat szaggatunk rádlival avagy derelyeszaggatóval, a téglalap közepét bevágjuk és azon keresztül bújtatva a tészta másik felét forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük. Még melegen beleforgathatjuk porcukorba. Lekvárt is adhatunk hozzá! Dupla adaggal érdemes nekiállni.
 
 
 
 
Gánica (Bóli Attila módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, só
Elkészítése: A megtisztított krumplit felszeleteljük, és hideg sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit zsírral kikenünk, evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk-figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz-és előmelegített sütőben megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.


 

Krumplis galuska (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, só, 25 dkg liszt, zsír, vöröshagyma,pirospaprika, 2 dl tejföl
Elkészítése: A krumpli meghámozzuk, darabokra vágjuk, egy kevés sós vízben kásává főzzük. Fakanállal összedolgozzuk, majd visszatéve a tűzre, apránként hozzáadjuk a lisztet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima legyen. Addig hagyjuk a tűzön, keverés közben, míg hólyagot nem vet. Amíg krumpli fő, bő zsírban vöröshagymát pirítunk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük tejföllel. Forró zsírba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a krumplikását. Nem kevergetjük, csak összerázzuk. Forrón tálaljuk.
 
 
Langalló (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Kenyértésztából lepénykéket sütünk, lehetőleg kemencében. Olajos, zúzott foghagymával, tejföllel tálaljuk. Eredetileg szennai étel, de mivel a népek keveredtek az országon belül, és vitték étkezési szokásaikat, máshol is készítik már.
 
 
 
 
Szalagos fánk (Zajácz Gabriella módra)
Hozzávalók: 15-20 darabhoz: 50 dkg liszt, tej, 2 dkg élesztő, fél evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 3 tojássárgája, olaj a sütéshez, 1 evőkanál reszelt citromhéj, darabos eper-, meggy- vagy málnadzsem, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: Futtassuk meg az élesztőt cukros, langyos tejben, a vajat olvasszuk fel. A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet. Keverjük össze, majd pihentessük 15 percig. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, 2 dl tejet és a citromhéjat, és jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény, langyos tejjel lazíthatjuk. (Addig keverjük, amíg szálasan el nem válik a tál falától.) Formázzunk cipót belőle, keresztben metsszük be, és kelesszük meleg helyen, letakarva, egy órán át. Aztán még egyszer dolgozzuk össze, és pihentessük még negyedórán át lefedve. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, és szúrjunk ki belőle korongokat. Közepükbe nyomjunk mélyedést, és bő, meleg olajban süssük aranyszínűre. A megsült fánkokat csepegtessük le, tegyünk kanálnyi lekvárt a mélyedésekbe, és szórjuk meg porcukorral.


 

„Somogy egy részét bemutattuk Nektek,
Ha tetszett, várunk Titeket, gyertek!”
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
Kacs Katalin, Orbán Anita
Bellai Zoltán lelkipásztor címén
7400 Kaposvár, Kossuth L. u. 23.
Tel: 0682/511-469
egyszeletsomogy.blog.hu

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeletsomogy.blog.hu/api/trackback/id/tr311071294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Szamóca* 2010.01.08. 10:29:34

Nyomatékosan megkérem a blog tulajdonosát, hogy távolítsa el az oldalról a Kacsó Renáta nevével jelezett forgácsfánk-fotómat.
A képet természetesen nem Kacsó Renáta készítette, hanem az én honlapomról másolta ki. (Ez utóbbi - ha Renáta nem tudná - bűncselekmény!)
süti beállítások módosítása