HTML

Egy szelet Somogy

Szép vagy, gyönyörű vagy Somogyország, gyönyörűbb, mint a nagyvilág.

Friss topikok

  • *Szamóca*: Nyomatékosan megkérem a blog tulajdonosát, hogy távolítsa el az oldalról a Kacsó Renáta nevével je... (2010.01.08. 10:29) Brossúra

Linkblog

Archívum

2009.04.17. 21:20 :: egyszeletsomogy

Egy szelet Somogy

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy szelet Somogy
 
Somogyországnak számos nevezetessége van. Mi azonban nem a templomok és várak, hanem a somogyi konyha rejtelmeibe szeretnénk beavatni a hozzánk látogató diákokat és kísérő tanáraikat. A három napos túra alatt parányi, de csodás területét mutatjuk be tágabb lakóterületünknek. Vágjunk is neki, ne késlekedjünk, mert vár ránk a Zselici-dombság!

 


 

1.nap

indulás: 600 Budapest
érkezés: 900-915  Patca
Patca
Patca egy apró település a Zselicség szívében. Legfőbb látványossága a Katica-tanya: ide látogatunk mi is. 

 

 

 

 

 

 

 

Katica-tanya

A Katica Tanya ötlete Handó János és felesége, Eszter fejéből pattant ki. Céljuk, hogy minél több embert visszacsalogassanak a természetbe, az ide látogatók érezzék a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhessék az állatokat és elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva tanítsák korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra!
A megérkezés után egy idegen vezető segítségével fogjátok körbe járni a tanyát. Mindenki kap egy térképet1, hogy vizuálisan is memorizálhassa az elmondottakat.
Ha kellőképpen figyeltetek az idegenvezetőre, akkor nem fog gondot okozni a totó2 kitöltése.
A jó hazai, madárlátta szendvicsekkel déltájban csillapíthatjátok éhségeteket, hiszen a helybéliek majd az estebédről gondoskodnak.
A délután is nagyszerű programokat tartogat nektek. A Fekete Hollók rendjének közreműködésével lovagi bemutatót nézhettek meg a Lovagvárban, melyet 1330-kor adnak elő. Itt átélhettek egy középkori csatajelenetet, várostromot. De vigyázzatok, nehogy titeket is ellenségnek nézzenek a felbőszült lovagok!
Az előadás után alkalmatok nyílik megnézni a várat közelebbről, és a 1800-ig tartó szabadidőtökben újra bejárhatjátok a tanyát. Nem csak állatokat simogathattok, hanem rengeteg játék is vár benneteket a Kalandparkban. Figyeljétek az óráitokat, mert a vacsorát vétek lenne kihagyni! A térképetek segítségével eljuthattok a Kalandpark Étterembe, ahol a legfinomabb hidegtál vár rátok különleges, házilag sütött kenyérrel. Az ínycsiklandó sonkák, és kóbászok után búcsúzzatok Patcától és üljetek be a buszba!
A szállásotok az egyik szomszédos faluban, Zselickisfaludon lesz. Itt a református tábort keressétek, ahol (miután előre egyeztettünk nektek a táborvezetővel) elfoglalhatjátok házaitokat. Pakoljatok ki, majd beszéljétek át, mit láttatok aznap. Az élménybeszámolók után sipirc az ágyba, mert holnap is nagy nap vár rátok.
 
 

 
 
2.nap
 
Jó reggelt Zselickisfalud! Az ébresztő után (melyet Mari néni kakasa szolgáltat) gyorsan öltözzetek és menjetek az ebédlőbe, ahol vár a reggelitek, ami bundáskenyér lesz teával. Az utolsó bunda elfogyasztása után, irány a busz, majd Szenna3.

A település legnagyobb látványossága a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha végigjártátok a kulipintyókat (lásd: somogyi szavak szótára) keressétek meg a házi kemencéket, ahol már sütik nektek az ebédet, a friss somogyi langallót (lásd: Receptgyűjtemény). Ebéd után sétálgathattok a faluban és megnézhetitek a falu többi látványosságát is, például a református templomot5. Ez a –kazettás mennyezetéről híres- templom ma már több, mint 250 éves.
A falunézés befejeztével tartogatunk még nektek egy vérpezsdítő programot a szállásotokon. Szóval mindenki a buszba és indulás! Kaptok 10 perc szünetet, majd találkozzatok az ebédlő előtt. Mikor mindenki megérkezik (és már eléggé izgatott is), elárulhatjuk, hogy mindannyian egy verseny részesei vagytok. Legalábbis egy főzőversenyé. Alkossatok három csoportot és húzzatok a három cetliből, melyeken három elkészítendő étel és a receptje áll. Ha már tudjátok, hogy ki fogja megfőzni a gánicát (Bóli Attila módra), a krumplis nokedlit (Borbély Eszter módra) és a szalagos fánkot (Zajácz Gabriella módra), gyűjtsétek össze a faluból a friss, otthon termesztett alapanyagokat. Sok sikert kívánunk a versenyhez! Vacsorátok minősége attól múlik, mennyire vagytok leleményesek és otthonosak a konyhában, de mivel mindenki hozzá tesz valamit, jobban fog ízleni, mintha egy konyhás néni csinálná. A királyi étkezés után keressétek fel ágyaitokat!
Bár tudjuk, hogy nagy a kísértés, mégis arra kérünk, hogy ne legyetek fenn egész este, mivel utolsó napra is sok érdekességet terveztünk nektek.
 
 
 
3.nap
 
 Reméljük, már megszoktátok az ébresztőóránkat -Mari néni kakasát-hiszen harmadik nap is az ő hangjára kell ébrednetek. Ez az utolsó napotok a táborban. Miután könnyes szemmel elbúcsúztatok ideiglenes ágyaitoktól, (most már bőröndjeitekkel együtt) szálljatok be a buszba! A kirándulás utolsó megállóhelye a Kaposvár melletti Deseda6.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a gyönyörű hely kiválóan alkalmas egy jó kis délelőtti sétához. Bár a túra vezetőjénél is lesz, nektek is adunk egy Deseda-térképet7, hogy ha valaki eltéved, visszataláljon a többiekhez. Reméljük, mire körbe (vagy majdnem körbe) járjátok a tavat, már eléggé éhesek lesztek ahhoz, hogy megegyétek a helyben, és csakis nektek készült Desedai-halászlevet.
Mielőtt azt hinnétek, hogy vége a kirándulásnak, forduljatok meg és üljetek be a túrakajakjaitokba! Mindenki húzzon fel egy mentőmellényt, és ha lehet, olyan ember mellé üljetek be, aki tud evezni. Higgyétek el, felejthetetlen élmény lesz mindannyiótoknak!
Tudjuk, egész nap gyönyörködnétek a táj szépségében, mégis evezzetek ki a partra és irány Budapest!
Reméljük egy életre szóló élményt nyújtottunk kirándulásunkkal, mely- ha Somogyban jártok- mindig eszetekbe jut majd.


 

 

 
Somogyi receptgyűjtemény
Kirándulásunkat somogyi receptekkel szeretnénk színesebbé tenni, melyek összegyűjtésében osztálytárs-anyukák és nagymamák segítettek nekünk. Miután mindnyájan megkapjátok, ki-ki hazaviszi saját, „recepteskönyvét”, már ti is elkészíthettek néhány eredeti somogyi ételt.
 
Desedai halászlé (Királyné Bellai Veronika módra)
Hozzávalók:3 nagy fej vöröshagyma, vegyes tavi hal (minél több, annál jobb), szeletnek: ponty (ki amennyit szeret), só (ahogy a kóstulás megkívánja), pirospaprika a pörköltalaphoz, Maggi halászlékocka (2-3 darab)
Elkészítése: A hagymát apró kockára vágjuk, bőséges olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezután kerül bele a hal, vegyesen, amennyi csak van. Kevés vízzel felengedjük, teljesen szétfőzzük a kockával és a sóval. Mikor péppé főtt a massza, válogatjuk, majd paradicsompasszírozón áttörjük, megszabadítva így a pürét a nagyobb szálkáktól.
A sűrű lét felengedjük vízzel, újrasózzuk, majd felforraljuk. Ekkor kerülnek bele a halszeletek, nem kell sokáig főzni, csupán egyet "buggyantunk" rajta. Ízlés szerint csinálhatunk hozzá "erőslét": az alapléhez adunk Erős Pistát, illetve karikára vágott, macskapöcsű pirospaprikát. A kész halászlét kenyérrel vagy kifőtt metéltésztával tálaljuk. Minél forróbb, annál jobb... (A halfejet kivehetjük, hiszen nem túl étvágygerjesztő, ha a halszemek üveges tekintettel ránk kacsintanak a tányérról.)
 
Fonyódi halászlé (Muth Benjámin)
Hozzávalók: 60 dkg halcsont (kárász), 55 dkg pontyfilé, 55 dkg süllőfilé, 55 dkg angolna vagy harcsa, 35 dkg halbelsőség (tej, ikra), 20dkg vöröshagyma, zöldpaprika, fűszerpaprika, só
Elkészítése: A halcsontot, apróhalat, szeletelt vöröshagymák együtt bő, vízben lassú tűzön főzzük, sóval ízesítve. A pontyfilét beirdaljuk, a filéket és a halakat kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk, sózzuk. A hal alaplét áttörjük, újra felforraljuk, felszínét a fűszerpaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a halakat, a belsőségeket és a karikára vágott zöldpaprikát, pár perc alatt készre főzzük.
 
Forgácsfánk (Kacsó Renáta módra)
Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojás sárgája, gyűszűnyi cukor, pici só, másfél dl tejföl, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. (Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és hozzágyúrjuk a tejfölt meg a sót.)Téglalapokat szaggatunk rádlival avagy derelyeszaggatóval, a téglalap közepét bevágjuk és azon keresztül bújtatva a tészta másik felét forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük. Még melegen beleforgathatjuk porcukorba. Lekvárt is adhatunk hozzá! Dupla adaggal érdemes nekiállni.
 
Gánica (Bóli Attila módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, só
Elkészítése: A megtisztított krumplit felszeleteljük, és hideg sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit zsírral kikenünk, evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk-figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz-és előmelegített sütőben megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.
 
Gánica (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Burgonyát kockára vágva megfőzzük annyi vízben, hogy ellepje. Vízében összetörjük, pürésítjük, és annyi lisztet keverünk bele, amennyit felvesz. Folyamatosan keverjük addig, míg el nem válik az edény falától. A sót ízlés szerint alkalmazzuk. Bő zsírban hagymát pirítunk, őrölt pirospaprikát adunk hozzá. Erre evőkanállal kiszaggatjuk az anyagot, és beleforgatjuk a zsíros hagymába. Tejföllel meglocsoljuk, sütőben pirosra sütjük.
 
Gánica (Kováts Dávid módra)
Elkészítése: 3-4 megpucolt krumplit uborkagyalun legyalulunk. Annyi vízzel tesszük fel főni, hogy éppen ellepje, és sóval szétfőzzük. Liszttel kemény tésztát keverünk, majd az olajban megpirított hagymával kanállal szaggatjuk. Sütőbe pirítjuk, tejföllel tálaljuk.
 
Gánica (Muth Benjámin módra)
Hozzávalók: hagyma, piros paprika, 1 pohár tejföl, só, krumpli, búzaliszt, zsír
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és megfőzzük. Amikor megfőtt, híg krumpli pürét készítünk belőle, közben a gázon, kis lángon a krumpli pürébe kevés lisztet keverünk hozzá. Az ebből masszához a zsírban megpirított hagymát, pirospaprikát és a tejfölt hozzá keverjük. Ezt rálocsoljuk a masszára. Kanállal kiszaggatjuk. De a kanalat mindig a zsírba mártsuk. Zsírban kisüssük, amíg mind két oldala szép piros lesz.
 
Gánica (Valcsics Alexandra módra)
Elkészítése: Meghámozzuk a krumplit, megmossuk, karikára elszeljük, és sós vízbe feltesszük főni. Mikor megfőtt megtörjük a levében, majd lisztet teszünk bele és fakanállal elkeverjük addig, amíg a fakanál meg nem áll benne. Amikor ez kész van, karikára vágott vöröshagymát olajban aranybarnára pirítjuk. Piros paprikát teszünk bele és tepsibe szaggatjuk kanállal. Betesszük a sütőbe és pirosra sütjük.
 
Húsos káposzta paradicsomlével (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Oldalast sóval, borssal vízben feltesszük főni. Amikor félig kész, beletesszük a savanyított káposztát, és készre főzzük. Rántást készítünk, belekeverjük a káposztába és összeforraljuk a paradicsomlével együtt. Főzelékszerű „egytál” étel.
 
Húsos répa vagy kocsikerék káposzta (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Füstölt csülköt megfőzzük, más húsokkal (például) oldalassal együtt. Összedaraboljuk, majd a levében lereszelt (de lehet kis darabokra vágva is) úgynevezett marharépát helyezünk, és együtt készre főzzük. Berántjuk, ízesítjük ízlés szerint (kis ecet, só, bors). Tejföllel díszítjük.
 
Káposztás béles (Szilágyi Richárd módra)
Elkészítése: A béles töltelékéhez egy fej káposztát lereszelünk, amit egy evőkanálnyi sóval meghintünk. Negyedórát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, zsírban vagy olajban megsütjük. Miután kihűlt, egy csipetnyi borssal ízesítjük. A tésztájához egy kiló lisztet 15 dkg zsírral elmorzsolunk. Ehhez két tojást, egy doboz tejfölt és egy kis sót adunk, majd mindezt összegyúrjuk. A tésztát fél centi vastagra sodorjuk, melyre kis halmokat rakunk a káposztából és ráhajtjuk a tésztát. Felszeleteljük, tojássárgájával megkenjük, majd 180-200 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Ha az említett mennyiségű alapanyagokból készítjük, mintegy harminc darab készülhet.
 
Krumplis galuska (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, só, 25 dkg liszt, zsír, vöröshagyma, pirospaprika, 2 dl tejföl
Elkészítése: A krumpli meghámozzuk, darabokra vágjuk, egy kevés sós vízben kásává főzzük. Fakanállal összedolgozzuk, majd visszatéve a tűzre, apránként hozzáadjuk a lisztet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima legyen. Addig hagyjuk a tűzön, keverés közben, míg hólyagot nem vet. Amíg krumpli fő, bő zsírban vöröshagymát pirítunk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük tejföllel. Forró zsírba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a krumplikását. Nem kevergetjük, csak összerázzuk. Forrón tálaljuk.
 
Kukoricapogácsa (Major Ferenc módra)
Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 50 dkg héjában főtt burgonya, 15 dkg margarin, 2 tojás, a tojássárgája, 3 dl tejföl, 3 dkg élesztő, tej, só
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben. A héjában főtt krumplit megpucoljuk, összetörjük. Összegyúrjuk a kukoricaliszttel, a tojással, tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Meleg helyen egy órát kelesztjük, kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle és kisírozott sütőlemezen még fél óráig pihentetjük, majd tojássárgájával megkenve, közepesen meleg sütőben megsütjük.
 
Langalló (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Kenyértésztából lepénykéket sütünk, lehetőleg kemencében. Olajos, zúzott foghagymával, tejföllel tálaljuk. Eredetileg szennai étel, de mivel a népek keveredtek az országon belül, és vitték étkezési szokásaikat, máshol is készítik már.
 
Prósza vagy tocsni (Kováts Dávid módra)
Elkészítése: 3-4 nem nagyobb krumpli nyersen lereszelünk. Annyi liszttel összekeverjük, hogy sűrű masszát kapjunk, sóval, borssal, piros paprikával és nyers fokhagymával ízesítve forró olajban gázon kisütjük.
 
Somogyi nokedli (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj vagy zsír, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj vagy zsír, 1 közepes fej hagyma, paprika
Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, a zsíron halvány rózsaszínre pirítjuk. Hozzáadunk egy késhegynyi édespaprikát, ráöntjük a tejfölt és egyet forraljuk. Az apróra szaggatott, kifőzött galuskát a tejfölös mártásba keverjük.
 
Szalagos fánk (Zajácz Gabriella módra)
Hozzávalók: 15-20 darabhoz: 50 dkg liszt, tej, 2 dkg élesztő, fél evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 3 tojássárgája, olaj a sütéshez, 1 evőkanál reszelt citromhéj, darabos eper-, meggy- vagy málnadzsem, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: Futtassuk meg az élesztőt cukros, langyos tejben, a vajat olvasszuk fel. A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet. Keverjük össze, majd pihentessük 15 percig. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, 2 dl tejet és a citromhéjat, és jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény, langyos tejjel lazíthatjuk. (Addig keverjük, amíg szálasan el nem válik a tál falától.) Formázzunk cipót belőle, keresztben metsszük be, és kelesszük meleg helyen, letakarva, egy órán át. Aztán még egyszer dolgozzuk össze, és pihentessük még negyedórán át lefedve. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, és szúrjunk ki belőle korongokat. Közepükbe nyomjunk mélyedést, és bő, meleg olajban süssük aranyszínűre. A megsült fánkokat csepegtessük le, tegyünk kanálnyi lekvárt a mélyedésekbe, és szórjuk meg porcukorral.
 
Szüreti birkagulyás (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: 60 dkg birkahús, 30 dkg leveszöldség, 100 dkg krumpli, vöröshagyma, fokhagyma, só, pirospaprika, csövespaprika, köménymag, babérlevél, 6 dkg zsír
Elkészítése: A pörköltnek való húst kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk és zsírban megpároljuk. Beletesszük a pirospaprikát és hozzáadjuk a húst. Megsózzuk és vízzel felengedjük. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a zöldséget, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, beletesszük a csöves paprikát, babérlevelet, köménymagot.
 
Szüreti káposztáskalács (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: Töltelék: 1 fej káposzta, só, kevés zsír, 2 evőkanál cukor, bors
Elkészítése: Kalácstésztát készítünk. A káposztát lereszeljük, kb. 10 percig állni hagyjuk, kevés zsíron 2 evőkanál cukrot karamellizálunk, kicsavarjuk a káposztát, rárakjuk, megsütjük. Ízlés szerint további cukorral vagy borssal ízesítjük. A kalácstésztába terítjük, megsütjük.
 
Tepsis burgonya (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Karikára szeletelt burgonyát nyersen kizsírozott tepsibe helyezünk, és tojással, sóval elkevert tejföllel meglocsoljuk. Pirosra sütjük. A mai ember már reszelt sajtot is tesz rá. Finom „egytál” étel.
 
 

Somogyi szavak szótára
bangócs
bögöly
brekög
brekeg
csahint, vakkan
ugatás
csimota
kisgyerek kedveskedő megszólítása
csuma
csuhé
csutakomp
a kukorica gyökere
fineszes
agyafúrt
fötör
kotor
futucka
copf
göbe
disznó
görhöny
kukoricapogácsa
grábla
gereblye
gugyul
guggol
gyüjjön
jöjjön
hecsedli, bicske, bücske
csipkebogyó
kajkul
a kutya lábára rálépnek
kóbász, kalbász
kolbász
kokas
kakas
kulipintyó
kis ház
likaskalács
lakodalmi kalács
mormicul
a tehén hívja a borját
pacatt, pacát
kockatészta a levesben
pótinca
valakinek az öltözéke rendetlen
talátyka
a búza bajusza
tepszi
tepsi
tik
tyúk
vella
villa
virittyül
iszik
vonít
vonyít
vőűfény
vőfély
 

Jegyzetek
 
4Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szenna - http://www.szenna.hu/index.php?newid=29635&topic_id=111
6Deseda-tó: Kaposvár- Toponár - http://www.utazzitthon.hu/kaposvar_deseda-to.html
 
Felhasznált irodalom
 
1.       Borbándi Gabriella: A népi építészet és a famegmunkálás változatai a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum épületein keresztül, 1988, Kézirat, Szakdolgozat
2.     Észak-Somogy Ökoturisztikai térképe 1:50000 –Turistatérkép, 2006, Messzelátó Természetvédelmi Egyesület, Budapest
3.     Göncz Edit: A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, 2007, Kézirat, Szakdolgozat
4.     Hapák József, Takács Béla: "Uram, hajlékodat, szeretem házadat...", 1991, Officina Nova, Budapest
5.     A zselicségi Szenna és vidéke magyar nyelvjárása / Nyíri Antal gimn. tanár 1907-2000, Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium közread.. - Csurgó : CSVM Ref. Gimn., 1939 - 192 p. ; 23 cm
 Nyelvjárás - Magyar hangtan - ALAKTAN - MAGYAR MONDATTAN - Szemantika - Népmese - Népdal - NÉPBALLADA - Nyelvtan - Magyar nyelvészet - EGYNYELVŰ SZÓTÁR - Magyar nyelv - Zselic - Szenna - Zselickisfalud - Patca - Szilvásszentmárton
MVK Könyv Katalógus

Szólj hozzá!

Brossúra

2009.04.17. 17:56 :: egyszeletsomogy

 

Egy szelet Somogy

 

Receptjeink

 
 
 
 
Desedai halászlé (Királyné Bellai Veronika módra)
Hozzávalók:3 nagy fej vöröshagyma, vegyes tavi hal (minél több, annál jobb), szeletnek: ponty (ki amennyit szeret), só (ahogy a kóstulás megkívánja), pirospaprika a pörköltalaphoz, Maggi halászlékocka (2-3 db)
Elkészítése: A hagymát apró kockára vágjuk, bőséges olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ezután kerül bele a hal, vegyesen, amennyi csak van. Kevés vízzel felengedjük, teljesen szétfőzzük a kockával és a sóval. Mikor péppé főtt a massza, válogatjuk, majd paradicsompasszírozón áttörjük, megszabadítva így a pürét a nagyobb szálkáktól.
A sűrű lét felengedjük vízzel, újrasózzuk, majd felforraljuk. Ekkor kerülnek bele a halszeletek, nem kell sokáig főzni, csupán egyet "buggyantunk" rajta. Ízlés szerint csinálhatunk hozzá "erőslét": az alapléhez adunk Erős Pistát, illetve karikára vágott, macskapöcsű pirospaprikát. A kész halászlét kenyérrel vagy kifőtt metéltésztával tálaljuk.
 
 
 
Forgácsfánk (Kacsó Renáta módra)
Hozzávalók: 1/4 kg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojás sárgája, gyűszűnyi cukor, pici só, másfél dl tejföl, olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. (Először a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és hozzágyúrjuk a tejfölt meg a sót.)Téglalapokat szaggatunk rádlival avagy derelyeszaggatóval, a téglalap közepét bevágjuk és azon keresztül bújtatva a tészta másik felét forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük. Még melegen beleforgathatjuk porcukorba. Lekvárt is adhatunk hozzá! Dupla adaggal érdemes nekiállni.
 
 
 
 
Gánica (Bóli Attila módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, só
Elkészítése: A megtisztított krumplit felszeleteljük, és hideg sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, keverő tálba tesszük, és a lisztet rászórva sózzuk és összekeverjük. Tűzálló tálat vagy tepsit zsírral kikenünk, evőkanállal a lisztes burgonyát beleszaggatjuk-figyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz-és előmelegített sütőben megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk, átforrósítjuk és forrón tálaljuk. Általában vadhús vagy birkaételekhez adhatjuk, de önállóan is ízletes valamilyen idénysalátával.


 

Krumplis galuska (Borbély Eszter módra)
Hozzávalók: 100 dkg krumpli, só, 25 dkg liszt, zsír, vöröshagyma,pirospaprika, 2 dl tejföl
Elkészítése: A krumpli meghámozzuk, darabokra vágjuk, egy kevés sós vízben kásává főzzük. Fakanállal összedolgozzuk, majd visszatéve a tűzre, apránként hozzáadjuk a lisztet. Ügyeljünk arra, hogy szép sima legyen. Addig hagyjuk a tűzön, keverés közben, míg hólyagot nem vet. Amíg krumpli fő, bő zsírban vöröshagymát pirítunk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük tejföllel. Forró zsírba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a krumplikását. Nem kevergetjük, csak összerázzuk. Forrón tálaljuk.
 
 
Langalló (Koleszár Dávid módra)
Elkészítése: Kenyértésztából lepénykéket sütünk, lehetőleg kemencében. Olajos, zúzott foghagymával, tejföllel tálaljuk. Eredetileg szennai étel, de mivel a népek keveredtek az országon belül, és vitték étkezési szokásaikat, máshol is készítik már.
 
 
 
 
Szalagos fánk (Zajácz Gabriella módra)
Hozzávalók: 15-20 darabhoz: 50 dkg liszt, tej, 2 dkg élesztő, fél evőkanál cukor, 4 dkg vaj, 3 tojássárgája, olaj a sütéshez, 1 evőkanál reszelt citromhéj, darabos eper-, meggy- vagy málnadzsem, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: Futtassuk meg az élesztőt cukros, langyos tejben, a vajat olvasszuk fel. A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet. Keverjük össze, majd pihentessük 15 percig. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, 2 dl tejet és a citromhéjat, és jól dolgozzuk össze. Ha túl kemény, langyos tejjel lazíthatjuk. (Addig keverjük, amíg szálasan el nem válik a tál falától.) Formázzunk cipót belőle, keresztben metsszük be, és kelesszük meleg helyen, letakarva, egy órán át. Aztán még egyszer dolgozzuk össze, és pihentessük még negyedórán át lefedve. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, és szúrjunk ki belőle korongokat. Közepükbe nyomjunk mélyedést, és bő, meleg olajban süssük aranyszínűre. A megsült fánkokat csepegtessük le, tegyünk kanálnyi lekvárt a mélyedésekbe, és szórjuk meg porcukorral.


 

„Somogy egy részét bemutattuk Nektek,
Ha tetszett, várunk Titeket, gyertek!”
 
 
 
 
 
Elérhetőségeink:
Kacs Katalin, Orbán Anita
Bellai Zoltán lelkipásztor címén
7400 Kaposvár, Kossuth L. u. 23.
Tel: 0682/511-469
egyszeletsomogy.blog.hu

 

1 komment

Egy szelet Somogy

2009.04.17. 16:40 :: egyszeletsomogy

 

Egy szelet Somogy
 
Kaposvárról a Lozsu Refi sulitól gyüttünk,
9 év kemény tanulás van mögöttünk.
Induljunk, mert vár ránk a Zselicség
Dimbes-dombos kicsi kis hegység.
 
Annyi itt a virág , mint a rosseb,
Faragjon rá rímet a radai tudodki
Menjünk vissza a történelembe,
Hallgassátok, ez jutott eszembe:
 
Régre nyúlik vissza Somogyország múltja,
Aki kicsit is művelt, az ezt mind tudja.
Szent István őrizte a békét,
Ezért Koppány testét felnégyelték.
 
Hány szeletre négyelték fel Koppányt,
Azon bizony sokat vitatkozhatnánk.
Hatalmas birtokolt itt egy nemzetség, Monoszló,
Erről kapta nevét jó néhány borozó.
 
A tatárjárás idején elnéptelenedett az országrész,
A nemzet számára ez volt jelentős veszteség,
Mikor a hatalom nem az emberek javát szolgálta,
A betyárokra maradt a jobbágy megóvása.
 
Patkó Bandi híres somogyi betyár volt,
Neki sem jutott más csak betyársors,
De tettei nem merültek feledésbe,
Mélyen bevésődtek az emberelmékbe.
 
Öreganyáink, öregapáink állatokat tartottak,
Melegágyban növényt is ápoltak.
Ebből élt egykor a somogyi ember,
Van egy kicsi falu, ahol megnézheted ezt.
 
Lankás dombokon zötyög a busz,
Amikor odaérsz el is fogy az út.
A „világ végén” van egy tanya,
Ennek ad otthont a falu, melynek neve Patca.
 
Az élethű várostól eldobod az agyad,
A Fekete Hollók rendje biztosítja azt.
Az ostrom után éhség kínozza gyomrodat,
A Kalandpark Étteremben megtömheted hasad.
 
Hála a tanyának, a trágya, gané szagnak
Kimerülten, fáradtan vége lett a napnak.
Zselickisfalud itt van a szomszédban,
Kényelmesen pihenhetünk a Református táborban.
 
A természet hangjaira álomba merülünk,
S a szomszéd kakasára reggel ébredünk.
Finom házi tej és omlós kalács,
Szennába indulunk reggeli után.
 
A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény világszerte híres,
Régi alapanyagokból építették mindezt.
Sül már a langalló a régi kemencében,
Falusi anyóka tálalja ebédre.
 
Van még látni való: Székelykapu, Emlékmű, Emlékfal,
Megnézzük ezt is, mire mindenki mindent felfal.
Délután aztán vissza a táborba,
Főzőverseny vár minden táborlakóra.
 
Három csapatra vár a megmérettetés,
S majd a zsűrire az ízlelgetés.
Gánica, krumplisnokedli, forgácsfánk,
Vacsorára a tábortűznél ez vár ránk.
 
Deseda Somogy leghosszabb-, mesterséges tava,
Melyet a Deseda patakból duzzasztottak vala.
Túránkat itt folytatjuk, a víz közelében,
Mely rengeteg állatfajnak élőhelye.
 
Számos lepkét látsz itt, tüzet és apollót,
És a fehér gólya is egy megszokott „gázló”.
Kajakozni is tudsz itt, szelheted a vizet,
Csak nyolc kilométer, és bejárod egészen.
 
Ha úszni támad kedved, az sem lehetetlen,
3-500 méter és átúszod keresztben.
Ám a horgászoknak ez nagy bosszúság,
Kérdezzük meg inkább, fogtak-e busát.
 
Halászlé ebédre igen jó gondolat,
Persze, ha éppen harapnak a halak.
Somogy egy részét bemutattuk nektek,
És ha tetszett, hát gyertek.

Szólj hozzá!